Yaş Düzeltme (Büyütme/Küçültme) Davası Nedir?

Yaş düzeltme davası, gerçek yaşı nüfus kayıtlarında yer alan yaşı olmayan, gerçek doğum tarihi ile resmiyette gözüken doğum tarihi arasında farklılık olan kişilerin 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında başvurabilecekleri hukuki bir yoldur.

Yaş Düzeltme Davasının Şartları Nelerdir?

Yaş düzeltme davası sürecinin olumlu olarak sonuçlanabilmesi için fiili olarak belirli şartlar öngörülmüştür. Bunlar;

  • Doğumun hastanede, sağlık ocağında veya doğum evi gibi resmi yani resmi kurumların birinde gerçekleşmemiş olması,
  • Dış görünüş ile değiştirilmesi talep edilen yaş arasında uygunluk olması,
  • Yaş değişikliği talep eden kişi ile annesi arasında yaş farkının uygun olup olmadığı,
  • Değişimi talep edilen yaşta aynı anneden olan bir kardeşin bulunmaması,
  • Haklı bir sebebinin varlığı,
  • Dava evvel yaş düzeltmeye dair bir işlemin gerçekleşmemiş olması.

Belirtilen şartlar mevcut ise yaş düzeltme davasında lehe sonuç alınabilmesi çok daha olasıdır. Bu süreçte her ihtimal değerlendirilerek hareket edilmesi elzemdir.

Yaş Düzeltme Davasında İspat Durumu

Yaş düzeltme davalarında temel nokta nüfus kayıtlarında yer alan yaş ile gerçek yaş arasında farklılığın olduğunun ispatı meselesidir. İspat sürecinde kullanılabilecek deliller ise tanık beyanları, var ise gerçek yaşa ilişkin sair belgeler ve yaş düzeltme talep edilen kişi 25 yaşının altında ise Adli Tıp Kurumu’ndan talep edilecek kemik testi sonucudur. Kişi 25 yaşının üstünde ise kemik testi bir sonu vermeyecektir.

Belirttiğimiz deliller dışında somut olaya göre hukuki zeminde sağlam olan bir delil mevcut ise yine somut olaya göre ilgili delil de değerlendirilebilir.

Yaş Düzeltme Davasının Tarafları Kimlerdir?

Yaş düzeltme davası, hakkında yaş düzeltme talep eden kişinin bizzat kendisi tarafından açılmalıdır. Kişi henüz fiil ehliyetine sahip değil ise dava kişini velisi veya vasisi tarafından açılabilir. Davanın davalı tarafı ise davacı kişinin kayıtlı olduğu Nüfus müdürlüğü olacaktır.

Yaş Düzeltme Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Yaş düzeltme davasında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise yaş düzeltme talep eden kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.

Yaş Düzeltme Davası Açılmadan Yaş Düzeltilebilmesi Mümkün Müdür?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında yaş düzeltme işlemlerinde yalnızca dava yolunun mümkün olduğu öngörülmüştür. Yaş düzeltme davası açılmadan, nüfus müdürlükleri ile görüşülerek yalnızca  aile kütüklerine tescil sırasında ortaya çıkan maddi hatalarının düzeltilebilmesi mümkündür. Bunun dışında nüfus kütüklerinde yer alan tüm kayıtların değiştirilmesi hukuki dava yolu ile gerçekleşmektedir.

Yaş Düzeltme (Büyütme/Küçültme) Davalarında Avukatın Önemi

Yukarıda detaylı şekilde açıklandığı üzere yaş düzeltme, yaş küçültmeye veya yaş büyütmeye yönelik hukuki süreçler ilk bakışta basit bir prosedür olarak görülse de, yaş düzeltmeye yönelik taleplerin ileri sürülürken yine belirttiğimiz şartların varlığı ışığında ele alınarak ileri sürülmesi gerekmektedir. Keza dava yeri ve davanın tarafları titiz bir şekilde irdelenerek hareket edilmelidir. Bu nedenle yaş düzeltme, yaş küçültme veya yaş büyütmeye dair bir talebiniz mevcut ise, herhangi bir hak ve zaman kaybı yaşamamanız adına bu alanda çalışan bir avukata danışmanızı önerilmektedir