Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Nedir, Ne Demektir?
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma durumu, pratikte ortaya çıkan en yaygın hali ile alkollü bir şekilde veya herhangi bir uyuşturucu maddenin etkisinde veya başka bir sebeple emniyetli bir şekilde araç sevk ve idaresini gerçekleştiremeyecek durumda olmasına rağmen araç kullanımı sonucunda ortaya çıkmakta olan bir durumdur. (TCK m.179/2-3)
Alkollü veya herhangi bir uyuşturucu maddenin etkisinde araç kullanımı dışında ulaşımın güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek kişilerin hayatını tehlikeye atan kişiler de TCK m.179/1 uyarınca trafik güvenliğini tehlikeye sokma durumunu ortaya çıkarmaktadırlar.
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Hangi Şekillerde Ortaya Çıkmaktadır?
TCK’nın 179. ve 180.maddesinde trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu düzenlenmiştir. Bu suçun ortaya çıkma biçimi temel olarak kasten veya taksirle olarak ikiye ayrılmaktadır.
- Trafik güvenliğini kasten tehlikeye sokma: TCK m.179’da trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun kasti hali 3 ayrı şekilde belirtilmiştir. TCK m.179/1’de trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek kişilerin hayatını tehlikeye atarak bu suçun işlenmiş olacağı belirtilmiştir. TCK m.179/2’de kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını genel itibariyle kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı yönünden tehlikeli bir biçimde sevk ve idare eden kişilerin de yine trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu işlemiş kabul edilecekleri hükme alınmıştır. Son olarak ise uygulamada en çok karşılaşılan durum olan ve TCK m.179/3’te düzenlenen alkollü bir şekilde veya herhangi bir uyuşturucu maddenin etkisinde veya başka bir sebeple emniyetli bir şekilde araç sevk ve idaresini gerçekleştiremeyecek durumda olunmasına rağmen araç kullanarak trafik güvenliğini tehlikeye sokma fiili ve suçu düzenlenmektedir.
- Trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma: TCK m.180’de ise trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma suçu düzenlenmiştir. Kişi, herhangi bir kastı olmadan ve fakat taksirle deniz, hava veya demiryolu ulaşımında, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olduğu takdirde bu kanun hükmü çerçevesinde cezalandırılır.
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunun Diğer Suçlar İle İlişkisi
TCK m.179 ve 180’de trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu ve trafik güvenliğini taksirler tehlikeye sokma suçu düzenlenirken kanun koyucu tarafından ilgili suçu oluşturan faaliyetlerinin yanında kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışarıda bırakılmıştır. Bu demektir ki kanunen farklı bir suçun konusunu oluşturan bir fiil nedeniyle suç unsuru ortaya çıkmış ise o noktada trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu üzerinden cezalandırma yapılamaz. Örneğin alkollü araç kullanarak bir kazaya karışan ve bu kaza sonucu birinin ölümüne veya yaralanmasına sebebiyet veren kişi hakkında artık somut olaya göre kasten/taksirler yaralama veyahut öldürme suçları üzerinden dosya görülecektir.
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunda Tehlike ve Zarar Kavramları
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu bir somut tehlike suçudur. Ortaya kamusal veya şahsi bir zarar çıkmasa dahi meydana gelen tehlikeli davranıştan dolayı kamusal bir zararın meydana geldiği kabul edilerek cezalandırma mekanizması işletilmektedir. Bu nedenle şikayete tabii olma durumu mevcut değildir, ortaya çıkan maddi bir zarar aranmaz, kanun koyucunun belirlediği ve TCK m.179 ile m.180’de yer alan olguların bulunması işbu suçun ortaya çıkmasında yeterlidir.
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunun Cezası
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun kasti şekilde işlenmesinin cezası ilgili fiil TCK 179/1 kapsamında ise 1 yıldan 6 yıla kadar, TCK m.179/2 veya aşağıda ayrı bir başlık altında detaylı bir şekilde bahsedilecek alkollü veya uyuşturucu madde etkisinde araç kullanmayı düzenleyen fıkra 3 kapsamında ise 3 aydan 2 yıla kadar, hapis cezasıdır.
Trafik Güvenliğini Alkollü veya Uyuşturucu Madde Etkisinde Araç Kullanarak Tehlikeye Sokma
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun pratikte en çok karşılaşıldığı tür alkollü veya uyuşturucu madde etkisinde araç kullanarak trafik güvenliğini tehlikeye sokma durumudur. Özellikle kişiler, alkollü bir şekilde araç kullandıklarında ve alkolmetre testine girdiklerinde hem idari para cezası ile, hem ehliyete geçici olarak el konulması yaptırımı ile karşı karşıya kalmaktadırlar ve bunun yanında eğer alkolmetre testinde ortaya çıkan promil miktarı belirli bir sınırın üzerinde ise trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu kapsamında ceza yargılamasına konu olmaktadırlar.
Karayolları Trafik Kanunu m.48/6 atfıyla 1.00 promil ve üzeri alkollü şekilde araç kullandığı tespit edilen kişiler TCK m.179/3 kapsamında cezalandırılma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Hususi araç kullanımı sırasında 1.00 promil ve üzeri olmasa da yasal sınır olan 0.50 promil ve üzeri alkollü bir şekilde araç kullanımı sırasında trafik kazasına sebebiyet veren bir kişi de yine trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu ile yargılanacaktır. Ticari ve diğer araçlar açısından ise bu sınır 0.20 promil ve üzeri alkollü şekilde araç kullanımı esnasında trafik kazasına sebebiyet verme durumudur.
Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçunda Ceza Avukatının Önemi
Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu yukarıda detaylı şekilde açıkladık. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun hangi kanun maddesi ve fıkrası kapsamında ortaya çıktığı, isnat edilen suçun somut olgularla örtüşüp örtüşmediği ve hukuki alanda beyanların berrak bir şekilde ortaya konulması gibi olgular karşı karşıya kalınan ceza miktarının büyüklüğünü de belirleyecektir. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu açısından bir soruşturma veya kovuşturma ile karşı karşıya kaldıysanız ve savunma hakkınızı sonuna kadar kullanarak olabilecek en az hasarla bu süreci atlatmak amacındaysanız, ceza hukuku alanında çalışan ve deneyim sahibi bir avukat ile bu süreci takip etmek herhangi bir hak kaybı yaşamanızı önleyecektir. Hukuki süreci doğru ve lehinize bir şekilde yönetebilmek adına bu alanda çalışan bir ceza avukatından yardım almanız tavsiye edilir.