Türk vatandaşlığına sahip olmanın birden fazla yolu bulunmaktadır. Doğum yeri esasına göre, evlat edinilme yoluyla, gayrimenkul satın alma yoluyla veyahut evliklik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılması yolları kanunen belirlenmiş Türk vatandaşlığı kazanma yollarından bazılarıdır. Bu yazımızda ise evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılması hususunun kanuni sürecinden ve hukuki prosedürlerinden bahsedilecektir.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanılmasının Şartları Nelerdir?
5091 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun ‘’Türk vatandaşlığının evlenme yoluyla kazanılması’’ başlıklı 16.maddesinde Türk vatandaşlığının evlenme yolu ile ne şekilde ve hangi şartlar ile kazanılabileceği düzenlenmiştir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki ilgili kanun maddesinde de ifade edildiği üzere bir yabancı, bir Türk vatandaşı ile evlendiğinde doğrudan Türk vatandaşlığına hak kazanamamaktadır. Kanun koyucu belirtli şartların varlığı halinde Türk vatandaşı ile evlenen yabancıya başvuru hakkı tanımıştır Bunlar:
- Bir Türk vatandaşı ile en az üç yıldan beri evli olma,
- Evli olduğu Türk vatandaşı ile aile birliği içerisinde yaşama,
- Evlilik birliği içerisinde evlilik birliği ile bağdaşmayacak herhangi bir faaliyette bulunmama,
- Milli güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edilecek bir halde bulunmama, şartlarıdır.
Kanun koyucu tarafından belirlenen şartların öncelikli amacı Türk vatandaşlığı kazanma uğruna ‘’sahte’’ bir evliliğin gerçekleşmesinin önüne geçmektedir. Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen kişilerin gerçek bir evlilik yoluyla bu hakkı kazanabilmesi amaçlanmıştır. Belirtilen şartlar gerçekleştiği takdirde Türk vatandaşı ile evlenen yabancı Türk vatandaşlığı için başvuruda bulunabilmektedir.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanma Başvurusunda Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı, başvuru aşamasında belirli belgelerini hazır ederek başvuruda bulunmak zorundadır. Bu belgeler:
- Başvuru Formu,
- 2 Adet 50×60 mm boyutunda beyaz fonda, desensiz ICAO tarafından belirlenen ve makinede okunabilen biyometrik fotoğraf,
- Hangi devlet vatandaşı olduğunu gösterir pasaport veya benzeri belge, vatansız ise buna ilişkin usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
- Tescile esas olacak şekilde tüm kimlik bilgilerini gösteren usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi,
- Yerleşim yeri Türkiye’de bulunuyorsa en son tarihli ikamet tezkeresi,
- Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa onaylı bir örneği,
- Başvuru sahibinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, bu durumu ispata yarayacak ülkesi yetkili makamlarından alınmış ve usulüne göre onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince Temmuz ayının birinci günü olarak tamamlanmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.
- Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösterir makbuz
Belirtilen belgeler hazır edilerek başvuruda bulunulduğunda olumlu sonuç almak daha yüksek ihtimaldedir. Herhangi bir eksiklik bulunduğu durumda başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanılması Sürecinde Avukatının Önemi
Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı başvuru süreci yukarıda bahsedildiği üzere çeşitli hukuki prosedürler içermektedir. İlgili hukuki süreç yönetimini bir hukuki destek olmadan yürütmeniz sizin maddi ve zamansal olarak kayıplar yaşamanıza neden olabilir. Haklarınızı sonuna kadar kullanabilmek ve hukuki süreci doğru ve lehinize bir şekilde yönetebilmek adına bu alanda çalışan bir yabancılar hukuku avukatından yardım almanız tavsiye edilir.