Çekişmeli boşanma davası ülkemizde en sık görülen dava türlerinden biridir. Evliliklerini sonlandırmak isteyen çiftlerin, belirli konularda mutabık olamaması halinde açmak durumunda oldukları dava türüdür. Çekişmeli boşanma davalarında özellikle avukat seçimi ve dava sürecinde toplanacak olan deliller çok önemlidir. Davanın seyrini doğrudan etkileyen ve dolayısıyla da tarafların davadan elde edecekleri kazanımları belirleyecek unsurlardır. Çekişmeli boşanma davası nedir ve bu davalar nasıl görülür birlikte inceleyelim.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Çekişmeli boşanma davası nedir sorusuna yanıt vererek yazımıza başlamamız gerekir. Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanmaya dair anlaşamadıkları herhangi bir husus olduğu takdirde açmaları gereken dava türüdür. Boşanma sürecinde başta var ise çocukların velayeti olmak üzere nafaka, maddi ve manevi tazminat, nafaka gibi konularda anlaşmazlık olması halinde çekişmeli boşanma davası açılması gerekir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası açma sürecinde eğer avukat ile sürecin yönetilmesini talep ediyorsanız yapmanız gereken, bu alanda çalışmakta olan bir boşanma avukatı ile iletişime geçmektir. Avukatınız, sizler için boşanma başvurusunu yapacak ve davayı açacaktır. Hazırlanan dava dilekçesinde, evlilik birliğinin hangi sebeple sonlandırılmak istendiği ve karşı taraftan talep edilen unsurlar belirtilir. Nafaka, tazminat, mal paylaşımı, velayet talep edilen unsurlar arasında yer alır. Hazırlanan dava dilekçesi, mahkemeye sunulduktan sonra ilk duruşma tarihi belirlenecektir. İlk duruşmadan, karar duruşmasına kadar avukatlar gerekli usuli işlemleri ve esasa yönelik gereklilikleri yerine getirecektir.
Çekişmeli Boşanma Davası Açma Şartları ve Gerekli Belgeler
Çekişmeli boşanma davası şartları genel olarak anlaşmalı boşanma davalarından farklıdır. Buna rağmen belirli şartlara bağlanmıştır. Şartlarla birlikte aynı zamanda mahkemeye sunulması gereken belgeler de vardır. Bu şartlar ve gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
- Evliliğin sona ermesine yönelik talebin dayandığı gerekçelerin açık ve net bir şekilde belirtilmesi
- Var ise evlilik birliği sona erdiği andan itibaren, çocukların velayet durumuna ilişkin beyanlar
- Mali beyanname ve nafaka talebi varsa buna göre belge ve beyannameler
Çekişmeli boşanma davasında belirtilecek hususlar ana hatları ile yukarıda bahsedilen maddelerde yer alsa da her evlilik birliğinin içinde yer alan koşullar ve özellikler ayrı bir şekilde ele alınarak süreç yönetimi yapılmalıdır.
Çekişmeli Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Çekişmeli boşanma davasında görevli mahkemeler Aile Mahkemeleridir. Taraflar çekişmeli boşanmaya yönelik tüm talepleri Aile Mahkemesi karşısında ileri sürmek zorundadırlar. Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin veya eşlerin davadan önce oturdukları son yerleşim yeri mahkemesidir.
Çekişmeli Boşanma Davası Sürecindeki Aşamalar ve Süreçler
Çekişmeli boşanma davası süreci ve aşamaları bir avukat ile süreci yürüttüğünüz takdirde genel olarak boşanma avukatınız tarafından yürütülür. Bu süreçleri ve aşamaları özetlemek gerekirse:
Dava Dilekçesinin Hazırlanması ve Davanın Açılması
Öncelikli olarak boşanma davası için dava dilekçesi hazırlanır ve sonrasında da mahkemede dava açılır. Bu dilekçe içerisinde tarafların birbirlerinden talepleri, nedenleri ve bunlara yönelik delilleri yer alır.
Duruşma Takibi
Davayı açan kişinin, mahkemeye sunmuş olduğu dilekçe incelenir ve mahkeme tarafından duruşma günü verilir. Avukatınız sizin adınıza duruşma takibi yapabilmektedir.
Tarafların İddialarının Değerlendirilmesi
Mahkeme tarafından, tarafların iddiaları ve sunulan deliller incelenir ve değerlendirilir. Bu süreçte mahkeme, tarafların taleplerin kabul etme ya da reddetme konusunda nihai kararı verecektir.
Boşanma Kararının Verilmesi
Mahkeme bu aşamada tarafların taleplerini ve genel olarak süreci değerlendirerek, karar verir. Karar da boşanma durumu ve talep edilmiş ise velayete, nafakaya ve maddi-manevi tazminat taleplerine ilişkin hususlar yer alır..
Kararın Temyiz Edilmesi
Taraflar, mahkeme kararına itiraz edebilir. Bu temyiz sürecinde, dosya bir üst mahkeme olan İstinaf Mahkemesine gönderilir ve buna göre de kararın kesinleşmesi için beklenir.
Çekişmeli Boşanma Davası Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Boşanma davası sürecinde tarafların en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri avukat seçimidir. Doğru avukat seçimi, sizleri davada oldukça güçlendirecektir. Bulunan boşanma avukatının, çekişmeli boşanma davalarında uzman olması ve bu süreci başarılı bir şekilde yönetmesi gerekir. Usule ve esasa yönelik herhangi bir hata yapmamak ve hak ve zaman kaybı yaşamamak adına bu alanda çalışan bir avukata danışmanız önerilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Delil Toplama Süreci
Çekişmeli boşanma davası sürecinde en önemli konu delillerin toplanmasıdır. Delilleri toplama ve iddialarını kanıtlama konusunda başarılı olan taraf, davanın aynı zamanda kazanan tarafı da olacaktır. Bu delil toplama süreci, dava dosyasında iddia edilen konulara göre şekillenmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında, mahkemeye sunulabilecek deliller ve belgeler şöyledir:
- Tanık beyanları en önemli deliller arasında yer alır. Tanıklığı uygun olan kişiler, mahkeme önünde dinlenir ve beyanları alınır.
- Var ise evlilik sözleşmesi, banka hesap dökümleri, mesajlar, faturalar ve e-posta kayıtları gibi dökümanlar yer alır.
- Yasal olarak delil niteliği taşıyacak şekilde fotoğraflar ve video kayıtları sunulabilir.
Çekişmeli boşanma davanızda gerekli olan ve hukuka uygun olan delilleri avukatınız ile paylaşmak çok büyük önem arz etmektedir.
Çekişmeli Boşanma Avukatı
Boşanma avukatı olarak görev alan avukatlar arasından, sizlere bu süreçte en iyi desteği verecek ve dava sürecini sizler için olumlu yürütecek birini bulmanız gerekir. Çekişmeli boşanma davalarında özellikle tecrübeli ve uzman avukatları bulmanız, sürecin sizler için çok daha başarılı yönetilmesini sağlayacaktır. Daha önce emsal teşkil eden davalar alması ve bu davaları yönetim sürecindeki başarısı dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biridir.
Çekişmeli Boşanma Davalarında Avukatlık Ücretleri
Çekişmeli boşanma avukatı ücretleri boşanma talep edilen evlilik birliğine ilişkin çeşitli detaylara ve tarafların taleplerine göre değişebilir. Boşanma avukatı, davalı taraftan talep edilen velayet, mal varlığı ve nafaka gibi unsurlara göre çok daha kapsamlı bir çalışma süreci geçirebilir. Buna bağlı olarak da talep edilen avukatlık ücretleri değişiklik gösterebilir. Boşanma avukatı ücretleri konusunda daha fazla bilgi almak için, görüşme yapmanız ve tam olarak neler talep ettiğinizi belirtmeniz gerekecektir.
Sıkça Sorulan Sorular
Çekişmeli boşanma davası masrafları ve kim tarafından ödenir?
Çekişmeli boşanma davalarında dava masrafları davacı tarafından ödense de yapılan tüm bu dava masrafları davanın kazanılması durumunda davalıdan alınabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına dönüştürülür mü?
Çekişmeli boşanma davası sürecinde tarafların arabulucular ya da kendi aralarında anlaşmaları durumunda, çekişmeli dava anlaşmalıya dönüştürülebilmektedir.
Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?
Çekişmeli boşanma davaları, kesinlikle anlaşmalı boşanma davalarından çok daha uzun sürmektedir. Bu süreci etkileyen birçok etmen ve değişken vardır. En az 3-4 duruşmada sonuçlanan bu dava için net bir süre öngörülmemekle birlikte ilgili mahkemenin yoğunluğuna, davanın iç dinamiğini etkileyen unsurlara göre süreler değişkenlik göstermektedir.
Tek taraflı boşanma davası açılır mı?
Taraflardan her ikisi de boşanmak istemiyor olsa bile çekişmeli boşanma davası açılabilir. Mahkeme, boşanmak isteyen tarafın beyanlarını ve boşanma talebinin dayanakları olan gerekçelerini dinleyerek tek bir tarafın isteği doğrultusunda boşanma kararı verebilmektedir.