Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, bir trafik kazası sonucu araçta meydana gelen hasardan bağımsız olarak aracın geçirdiği kaza ve tamir süreçleri nedeniyle piyasa değerinde düşüş meydana gelmesidir. Trafik kazası nedeniyle araçta meydana gelen hasarların onarılması, araçta yaşanan değer kaybını ortadan kaldırmaz. Değer kaybı, araçta ortadan kaldırılabilecek bir husus olmayıp ancak tazmin edilebilir.

Araç Değer Kaybı Tazmini İçin Nereye Başvurulur?

Araç değer kaybı talepleri için öncelikle, kazaya karışan karşı aracı poliçeleyerek sigortalayan ilgili sigorta şirketine başvurmak gerekmektedir. Karşı aracı sigortalayan sigorta şirketine başvurmak için sigortalı karşı araç sürücüsünün yüzde yüz kusurlu bulunması şartı yoktur. Değer kaybı başvurucusunun yüzde yüz kusurlu bulunmamış olması yeterlidir.

Karşı aracı sigortalayan sigorta şirketine değer kaybı talebi için başvurmada, hasar onarım bedelini ilgili sigorta şirketinin ödemiş olması bir engel değildir. İkisi birbirinden farklı alacak kalemleridir.

İlgili sigorta şirketine değer kaybı tazminatını açıkça talep eden, gerekli tüm delilleri ibraz eden ve ödeme kanalı bildiren bir dilekçeyle posta, kargo ya da e-posta yoluyla başvurduktan sonra sigorta şirketinin 15 günlük değerlendirme sürecini beklemek gerekir. İlgili sigorta şirketi, bu 15 gün içinde yanıt vermeyerek başvuruyu zımni olarak reddedebilir; 15 gün içinde yanıt vererek başvuruyu açıkça reddedebilir; 15 gün içinde talep edilen değer kaybı bedelini ödeyebilir ya da 15 gün içinde talep edilen değer kaybı bedelini kısmi olarak ödeyebilir.

İlgili Sigorta Şirketinin Başvuruyu Kısmen Ya da Tümden Reddi Halinde Ne Yapılabilir?

İlgili sigorta şirketinin değer kaybı başvurusunu açıkça veya zımnen reddetmesi ya da kısmi ödeme yapması halinde başvurucunun Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurması mümkündür. Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılacak başvuruda önce sigorta şirketine başvuru şartının gerçekleştirildiğini ispatlamak gerekir.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılacak başvurular fiziken gerçekleştirilebileceği gibi Komisyon’un web sitesinden asil ya da vekil olarak online başvuru da yapılabilmektedir. Başvurular uygulamada takriben 4-6 ay arasında sonuçlandırılmaktadır. Başvurucu haricen ekspertiz raporu alıp dosyaya delil olarak ibraz etse de, Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından ayrıca hesap bilirkişinden değer kaybı tazminatı hesaplama raporu alınmaktadır. Karara Komisyon’un aldığı bu rapor dayanak teşkil etmektedir.

Değer kaybı taleplerinin yönlendirileceği tek merci Sigorta Tahkim Komisyonu olmayıp; tahkim yerine dava yolunun tercih edilmesi halinde Asliye Ticaret Mahkemelerinin görevli olduğunu söylemek gerekir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Kararlarına Karşı Ne Yapılabilir?

Sigorta Tahkim Komisyonu’nun karara bağladığı bir uyuşmazlık eğer 5 bin TL ve üzerinde bir değer teşkil ediyorsa, bu karara karşı hakem heyetine itiraz mümkündür. Uyuşmazlık miktarının 40 bin TL ve üzeri olduğu hallerde ise hakem heyeti sürecinin ardından Yargıtay’da temyiz yolu açıktır.

Değer kaybı talebinin dava yolu ile Asliye Ticaret Mahkemelerine yönlendirildiği hallerde, ilk derece mahkemesinin kararına karşı parasal sınırlar dahilinde istinaf ve temyiz olağan kanun yolları açıktır.