Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davası nedir ve hangi durumlarda çiftler anlaşmalı boşanma davası haklarından yararlanabilir konusu boşanma ve aile hukuku alanında çok önemli bir konudur. Birçok kişi hem daha hızlı hem de maliyetinin çekişmeli boşanma davasına göre nispeten daha düşük olması sebebiyle anlaşmalı boşanma davasını tercih etmektedir. Çekişmeli boşanma davaları, talep edilen haklar ve çiftler arasındaki anlaşmazlıklar sebebiyle çok uzun sürebilmektedir. Bu nedenle bir an önce boşanmak isteyen kişiler için anlaşmalı boşanma davası çok daha avantajlı e makul bir yol olarak görülebilmektedir. Boşanmanın anlaşmalı olabilmesi için neler gerekir ve çiftlerin ne tür prosedürlere uyması gerekir birlikte inceleyelim.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası eşlerin evliliklerini sonlandırmak için anlaşması ve hazırlamış oldukları anlaşmalı boşanma protokolünü mahkemeye sunması ile gerçekleşen boşanma davası türüdür. Bu dava türünde çiftler evliliklerini sonlandırmak, çocukların velayeti, mal paylaşımı ve nafaka gibi konularda zaten anlaşmaya varmıştır. Tek yapmaları gereken anlaşmalarını bir protokol halinde mahkemeye sunmak ve hâkimin boşanma lehine karar vermesini beklemektir.
Anlaşmalı boşanma davası her koşulda mümkün olan bir dava türü değildir. Her şeyden önce eşler arasında kesin bir biçimde anlaşmazlık olmaması gerekir. Evliliğin sona ermesine dair tüm detayla konusunda taraflarca anlaşılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra aşağıda detaylıca açıklanan belirli bazı şartların da yerine getirilmesi anlaşmalı boşanma davasının olumlu bir şekilde sonuçlanması için gereklidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları
Anlaşmalı boşanma davası şartları bu dava türüne başvurmak isteyen kişiler tarafından mutlaka bilinmelidir. Hukuki bir temsilci ile çalıştığınızda, sizleri zaten bu şartlar ile ilgili olarak bilgilendirecektir. Buradan kısaca anlaşmalı boşanma davası şartları hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bu şartlar:
• Her şeyden önce tarafların evliliğin sona ermesine dair tüm konularda anlaşmış olması gerekir.
• Anlaşmalı boşanma davasında evlilik süresi sınırı vardır. Ülkemizde çiftlerin anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için en az 1 yıl evli kalmış olması gerekir.
• Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için var olan çocukların çıkarlarının korunması gerekir.
• Anlaşmalı boşanma davası için bir protokol hazırlanması ve mahkemeye sunulması gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Öncelikle tarafların evliliğin sona ermesine dair tüm konularda anlaşması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması ile birlikte aslında mahkeme süreci başlar. Taraflar arasında anlaşma sağlandıktan ve bir protokol hazırladıktan sonra, mahkemeye başvurulabilir. Bu süreçte bir avukat tutulabilir ya da danışmanlık desteği de alınabilir. İlgili mahkeme anlaşmalı boşanma davası protokolünü inceledikten sonra duruşma açmak suretiyle kararı inceler ve herhangi bir uyuşmazlık olmadığı taraflarca da sözlü olarak dile getirildiği takdirde kararını olumlu olarak açıklayabilir ve boşanma gerçekleşmiş olur. Genel olarak anlaşmalı boşanma davaları en kolay karara bağlanan ve sonuçlanan dava türlerindendir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hangi Belge ve İşlemler Gerekir?
Anlaşmalı boşanma şartları yerine getirildiğinde, mahkeme sürecinin başlaması için sizlerden bazı belgeler ve işlemler istenecektir. Bu süreçte toplanması gereken belgeler ve yapılması gereken işlemler aşağıdaki gibidir:
•Eşlerin hazırlamış oldukları anlaşmalı boşanma protokolü
•Mal paylaşımı ile ilgili belgeler
•Çocuklarla ilgili belgeler
•Nüfus kayıt örneği
•Avukat aracılığıyla dava yürütülecek ise vekaletname
Anlaşmalı boşanma belgeleri konusunda avukatınız sizlere gerekli bilgileri verecek ve bu süreçte sizler adına birçok belgenin hazırlanmasını ve mahkemeye sunulmasını sağlayacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Süreci Nasıl İşler?
Anlaşmalı boşanma süreci çekişmeli boşanma sürecine göre çok daha hızlı ve kolay ilerler. Bu süreçte sırasıyla:
•Çiftler anlaşmalı boşanma kararı alır.
•Boşanma protokolü hazırlanır.
•Protokolde nafaka, velayet, tazminat gibi konular düzenlenir.
•Taraflar protokolü imzalar.
•Protokol imzalandıktan sonra dava dilekçesi hazırlanır.
•Dilekçe ve protokol ile birlikte dava açılır.
•Duruşma günü ivedi olarak talep edilir.
•Mahkeme günü taraflar duruşmaya katılır.
•Mahkemede boşanma taleplerini tekrar dile getirir.
•Mahkeme anlaşmalı boşanmaya karar verir.
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Hazırlanan Protokol Neleri Kapsar?
Anlaşmalı boşanma davaları için hazırlanan protokolde her iki tarafında çıkarlarının korunması ve tam olarak herhangi bir konuda anlaşmazlık yaşanmaması için bazı konular yer alır. Velayet, tazminat, mal varlığının paylaştırılması, nafaka konuları ile ilgili tarafların talepleri yer alır. Talepleri her iki tarafın kabul ettiğine dair de ayrıca anlaşma metinleri bulunur. Protokol imzalandıktan sonra anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanarak davanın açılması sağlanır.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Velayet Hakkı Nasıl Belirlenir?
Anlaşmalı boşanma çocuk velayeti konusunda da anlaşma yapılmasını hem şart koşan hem de gerektiren bir uygulamadır. Taraflar hazırlamış oldukları boşanma davası protokolünde zaten çocuğun velayetine ilişkin kararı vermiş ve bunu belirtmiştir. Velayet konusunda herhangi bir uyuşmazlık olması halinde, anlaşmalı değil çekişmeli boşanma davası görülür. Anne bakımına muhtaç olan çocuklarda eğer protokolde velayetin babaya verilmesi kararı varsa velayet annenin rızası ile babaya bırakılır. Anlaşmalı boşanma dosyası içinde gerekli tüm bilgilere ve anlaşma metnine yer verilir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanma mal paylaşımı için de aynı şekilde kişilerin protokolde belirledikleri koşullar geçerlidir. Mal paylaşımını daha önceden yapan eşler, anlaşmalı boşanma protokolünde belirttikleri şekilde mal paylaşımını gerçekleştirecektir. Mal paylaşımı konusunda haklarınızın korunması ve hakkınız olanı alabilmek adına mutlaka bir hukuki temsilci ile çalışmanız önerilir. Böylece protokolün daha mal paylaşımı konusunda daha adil hazırlanmasını sağlayabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma nafaka konusunda da aynı şekilde öncesinde bir hukuki danışman ile çalışmanız ve uygun bir nafaka talebinde bulunmanız gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Anlaşmalı boşanma davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme hususunda ise anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasından ayrılmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya eşlerin dava açılmadan evvel birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesi olarak belirlenmişse de anlaşmalı boşanma davasında mahkeme yönünden kesin bir yetki kuralı mevcut değildir. Taraflar süreci daha hızlandırabilmek adına daha sakin bir yer adliyesinde anlaşmalı boşanma davasını açabilmektedirler.
Anlaşmalı Boşanma Avukatı
Anlaşmalı boşanma avukatı olarak sizleri temsil edecek olan kişilere, boşanma anlaşmalı olacağı için çok fazla gerek olmayacağı gibi bir yanılgı vardır. Aslında en az çekişmeli boşanma davaları kadar sizlerin hakkını savunacak ve koruyacak hukuki temsilcilere ihtiyacınız olacaktır. Sonuç olarak anlaşmalı boşanma davalarında da protokolün hazırlanması süresince haklarınızı bilmeniz ve korumanız gerekecektir. Bu yüzden de Anlaşmalı boşanma avukat desteği alarak gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürede sonuçlanır?
Anlaşmalı boşanma davaları en kısa sürede sonuçlanan davalardır. Bir iki ay içinde ya da bir hafta için de bile dava sonuçlanır. Mahkemenin yoğunluğuna ve mahkemeye sunulan belgelerin sorunsuz olmasına bağlı olarak süre uzar ya da kısalır.
Anlaşmalı boşanma davası için arabuluculuk zorunlu mudur?
Boşanma davalarında genel olarak arabuluculuk faaliyetleri zorunlu değildir. Anlaşmalı boşanma davasında da zaten taraflar kesin olarak karşılıklı boşanma kararı verdiği için arabuluculuk hiç gerekli değildir.
Anlaşmalı boşanma davasında avukat tutma zorunluluğu var mıdır?
Aile mahkemelerinde görülen boşanma davaları için avukat tutma zorunluluğu yoktur. Bu süreçte alacağınız hukuki destekle birlikte anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken çıkarlarınızın korunmasını ve mahkemeye başvuru sürecinde herhangi bir aksaklığın olmasını engelleyebilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davasıyla ilgili masraflar nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davalarında avukatlık ücreti, mahkeme harçları, mal paylaşımı söz konusu ise ekspertiz ve değerleme giderleri, noter onay ücretleri gibi masraflar ortaya çıkar.