Evlenmeye İzin Davası Nedir?

Evlenmeye İzin Davası Nedir?

Evlenmeye izin davası, 17 yaşını doldurmuş fakat henüz reşit olmamış bireylerin evlenmelerine velileri veya vasileleri tarafından izin verilmediği durumlarda ya da 16 yaşını doldurmuş olup 17 yaşını doldurmayan kişilerin olağanüstü bir durumu ortaya koyarak evlenmelerine izin vermeleri talebiyle hukuki süreç başlatma durumlarıdır.

 

Yasal Evlenme Yaşı Kaçtır?

Yasal evlenme yaşı 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu uyarınca 17’dir. 17 yaşını doldurmuş olan bir kişi velisinin veya vasisinin izniyle birlikte evlenebilmektedir. Veli iznine gerek olmadan yasal olarak evlenme yaşı ise 18’dir. 18 yaşını doldurmuş olan bir kişi ailesinin iznine gerek kalmadan evlenebilmektedir.

 

Olağan Evlenme Nedir?

Olağan evlenme 17 yaşını doldurmuş fakat reşit olmamış yani 18 yaşını doldurmamış bir kişinin velisinin veya vasisinin izni ile evlenmesi veya 18 yaşını doldurarak reşit olmuş olan bir kişinin herhangi bir izne tabii olmaksızın evlenmesi durumudur.

18 yaşını doldurmuş reşit bir kişinin herhangi bir kısıtlılık durumu mevcut değilse bir izne gerek kalmadan evlenebilmektedir. 17 yaşını doldurmuş fakat reşit olmamış bir kişi veya reşit olup kısıtlı olan bir kişi ise evlenebilmek için veli veya vasisinin iznine gerek duymaktadır. Bu iznin veli veya vasi tarafından verilmesi yeterlidir, hakim kararına gerek yoktur.

 

Olağanüstü Evlenme Nedir?

Bir önceki paragrafta bahsedilen olağan evlenmenin yanında Türk Medeni Kanunu m.124/2’de olağanüste evlenme durumu düzenlenmiştir. İlgili hüküm uyarınca hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.

Bir kişi 16 yaşını doldurmuş ve fakat 17 yaşını doldurmamış ise, olağanüstü bir durumun veya çok önemli bir sebebin varlığı halinde mahkemeden evlilik için izin talep edilebilir, bu talebin olumlu sonuç vermesi durumunda gerçekleşen evlilik durumuna olağanüstü evlenme denmektedir.

 

Olağanüstü Evlenme Nedenleri Nelerdir?

Olağanüstü evlenme nedenleri kanun koyucu tarafından sıralı şekilde gösterilmediğinden dolayı kanuni olarak olağanüstü evlenme nedenlerinden bahsedilemez. Fakat uygulamada verilen kararlar ışığında hukuk düzleminde bazı nedenler olağanüstü evlenme nedeni olarak ön plana çıkmıştır. Bunlar ile ilgili doğru tespitin yapılabilmesi adına bu alanda çalışan bir avukattan yardım almanız tavsiye edilmektedir.

 

Evlenmeye İzin Davası Hangi Durumlarda Açılabilmektedir?

Önceki paragraflarda olağan ve olağanüstü evlenme durumları açıklanmıştır. Evlenmeye izin davası hem olağan, hem de olağanüstü evlenmede karşımıza çıkabilmektedir.

Olağan evlenme durumlarından olan 17 yaşını doldurmuş fakat reşit olmamış kişilerin veya kısıtlı olan kişilerin veli veya vasisinin izniyle evlenmesi kanun koyucu tarafından öngörülmüştür. Eğer evlenmek isteyen bu kişilerin velileri veya vasileri evlenmeye izin vermezler ise buna karşı evlenmeye izin davası açılarak bu izin mahkemeden talep edilebilmektedir.

Olağanüstü evlenme olan 16 yaşını doldurmuş ve fakat 17 yaşını doldurmamış olan küçüğün evlenmesinde ise veli veya vasinin izni yeterli ve geçerli bir yol değildir, olağanüstü evliliğin tek yolu evlenmeye izin davası açılarak bu iznin mahkemeden talep edilmesidir.

Hem olağan, hem de olağanüstü evlenme yönünden açılan evlenmeye izin davalarında evlenmek isteyenlerin velileri veya vasileri de mahkeme tarafından dinlenmektedir. Hakim, vereceği kararda velilerin veya vasilerin beyanlarını da dikkate almaktadır.

Belirtmek gerekir ki 16 yaşını doldurmamış küçüklerde ise hiçbir şekilde evlilik durumu söz konusu değildir. Ne ailenin izni, ne de herhangi bir mahkemenin kararı 16 yaşını doldurmamış bir kişinin evlenebilmesine müsaade etmez.

 

Evlenmeye İzin Davasında Taraflar Kimdir?

Evlenmeye izin davasında tarafların belirlenmesinde öncelikle davanın 16 yaşını doldurmuş ve fakat 17 yaşını doldurmamış küçüğün mü yoksa 17 yaşını doldurmuş fakat reşit olmayan küçük veya reşit olan kısıtlının mı davayı açtığı tespit edilmelidir.

Olağanüstü evlenme kapsamında 16 yaşını doldurmuş ve fakat 17 yaşını doldurmamış küçüğün evlenmesinin izni davasında davacı evlenmek isteyen küçüktür, davalı ise yoktur. Bu dava hasımsız açılabilecek bir davadır.

Olağan evlenme kapsamında 17 yaşını doldurmuş fakat reşit olmayan küçüğün evlenmesinin izni davasında ise davacı evlenmek isteyen küçük, davalı ise izin vermeyen veliler veya vasilerdir.

 

Evlenmeye İzin Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Evlenmeye izin davalarında yetkili mahkeme, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yeri mahkemesidir. Evlenmeye izin davalarında görevli mahkeme ise aile mahkemeleridir.

 

Evlenmeye İzin Davasında Avukatın Önemi

Yukarıda çeşitli başlıklar halinde ele aldığımız evlenmeye izin davasının hangi süreçlerden geçtiğini ve sonucuna etki eden noktaların neler olduğunu açıkladık. İlgili noktaların dikkatli bir şekilde ele alınarak mahkeme önünde dile getirilmesine ihtiyaç vardır. Kaldı ki, her somut durum kendi içerisinde ayrı olarak değerlendirilmeli ve talep buna göre şekillenmelidir. Ortaya konulan talebin hukuki düzlemde karşılık bulabilmesi adına adına aile hukuku alanında deneyim sahibi, hukuki usule ve prosedürlere hakim bir avukatın hukuki desteğine başvurmak her zaman kişinin olumlu sonuç alabilmesine yardımcı olacaktır.