Öğrenci İkamet İzni Nedir?

Öğrenci İkamet İzni Nedir?

Öğrenci ikamet izni, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun İkinci Bölümünün “İkamet” başlığı altında düzenlenen ve Türkiye’de bulunacak yabancılara tanınan ikamet izni çeşitlerinden biridir. Öğrenci ikamet izni, yukarıda anılan 6458 Sayılı Kanunun 38-41. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Öğrenci ikamet izni ayrıca, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmenliğin 35-39. maddeleri arasında da düzenlenmiştir.

 

Öğrenci İkamet İzninden Kimler Faydalanabilir?

Yukarıda anılan yasal düzenlemelere göre, Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görecek yabancılara öğrenci ikamet izni verilir.

Buradan anlaşılacağı üzere, Türkiye’de vizenin ya da vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak olan yabancıların, Türkiye’de yasal statüde bulunmaya devam edebilmek için Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunda iki yıl ya da dört yıl (ön lisans ya da lisans düzeyinde) üniversite öğrenimi görmeye başlamaları ya da yüksek lisans veya doktora öğrenimlerini Türkiye’deki bir üniversitede sürdürmeleri halinde öğrenci ikamet iznine başvurmaları mümkündür. Ayrıca, yukarıda anılan Kanun ve Yönetmelik’de açıkça düzenlenmemişse de Göç İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sayfasında Tıpta Uzmanlık Eğitimi (TUS) ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi (DUS) seviyelerinde eğitim görecek yabancılara da öğrenci ikamet izni düzenlenebileceği bildirilmiştir.

Türkiye’de ikamet edecek olup eğitimini ilköğretim ya da lise düzeyinde sürdürecek çocuk yaştaki yabancılar da öğrenci ikamet izninden faydalanabilir. 6458 Sayılı Kanuna göre, Bakımı ve masrafları gerçek veya tüzel kişi tarafından üstlenilen ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara, velilerinin veya yasal temsilcilerinin muvafakatiyle öğrenimleri süresince birer yıllık sürelerle öğrenci ikamet izni verilebilir ve uzatılabilir.

İlk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara öğrenci ikamet izni verilebilmesindeki en önemli husus, başvuracak yabancının halihazırda aile ikamet izni bulunmamasıdır. Zira aile ikamet izni bulunan ve Türkiye’de ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılar, 18 yaşına kadar ayrıca bir izin almaya ihtiyaç duymamaktadır.

 

Öğrenci İkamet İzni Verilen Yabancının Yakınları Bu Haktan Faydalanabilirler Mi?

6458 Sayılı Kanuna göre, Öğrenci ikamet izni, öğrencinin anne ve babası ile diğer yakınlarına, ikamet izni alma konusunda hiçbir hak sağlamaz.

Ancak belirtmek gerekir ki, öğrenci ikamet izni, öğrencinin yalnızca eş ve çocuklarına aile ikamet izni başvurularında destekleyici olma hakkı sağlamaktadır. Diğer yakınlarına ikamet izni alma konusunda hiçbir hak sağlamaz.

 

Öğrenci İkamet İzni Kaç Yıllık Sürelerle Düzenlenebilir?

Türkiye’de öğrenim görecek yabancı öğrencinin öğrenim süresi bir yıldan kısa ise öğrenci ikamet izni süresi öğrenim süresini aşamaz.

Ancak, 6458 Sayılı Kanuna 28.07.2016 tarihinde eklenen düzenlemeye göre Kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla gelerek Türkiye’de öğrenim görecek yabancılara, öğrenim süresince ikamet izni verilebilir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki, bakımı ve masrafları gerçek veya tüzel kişi tarafından üstlenilen ilk ve orta derecede öğrenim görecek yabancılara, velilerinin veya yasal temsilcilerinin muvafakatiyle öğrenimleri süresince birer yıllık sürelerle öğrenci ikamet izni verilebilir ve uzatılabilir.

 

Öğrenci İkamet İzninin Şartları Nelerdir?

Öğrenci ikamet iznine başvurabilmek için;

-6458 Sayılı Kanunun 38. maddesi kapsamında Türkiye’de İlk ya da orta derecede ya da bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora seviyesinde öğrenim görecek olmak ve öğrenim amacıyla kalınacağına dair destekleyici mahiyette gerekli bilgi ve belgeleri ibraz etmek,

-Anılan Kanunun 7. maddesi kapsamında Türkiye’ye girişine izin verilmeyecek yabancılardan olmamak ve

-Türkiye’de ikamet edeceği adres bilgilerini ibraz etmek gereklidir.

 

Öğrenci İkamet İzni Talebinin Reddi, İptali ve Uzatılmaması Nedenleri Nelerdir?

-Öğrenci ikamet izni düzenlenmesi için aranan şartların karşılanmaması ya da ortadan kalkması,

-Öğrenimin sürdürülemeyeceği konusunda kanıtların ortaya çıkması,

-Öğrenci ikamet izninin, veriliş amacı dışında kullanıldığının belirlenmesi ve

-Hakkında geçerli sınır dışı etme kararı veya Türkiye’ye giriş yasağı bulunması hallerinde öğrenci ikamet izni verilmez; verildiyse iptal edilir; süresi bitenler uzatılmaz.

Ayrıca, reddedilen, iptal edilen ya da uzatılmayan başvurulara karşı İdare Mahkemelerinde dava yolunun açık olduğunu belirtmekte fayda vardır.

 

Öğrenci İkamet İzni Süresince Nasıl Sağlık Sigortalısı Olunur?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre ilk kayıt tarihlerinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunan yabancı öğrencilerden ayrıca sağlık sigortası istenmez. Ancak, kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde başvuruda bulunmayarak genel sağlık sigortalısı olma hakkını kaybedenlerden özel sağlık sigortası yaptırmaları istenir.

 

Yükseköğrenim Öğrencilerinin Üniversite, Fakülte veya Bölüm Değişikliğinde İzlenecek Usuller Nelerdir?

Bu husus, Yönetmelik’te düzenlenmiştir. Buna göre;

-Aynı öğretim kurumunda fakülte veya bölüm değişikliği ile aynı ilde öğretim kurumu değişikliği durumunda öğrenciliğe ara verilmemesi ve süresinde bildirimde bulunulması kaydıyla mevcut ikamet izni geçerliliğini korur. İkamet izni öğrenim süresinden kısa ise iznin bittiği tarihten itibaren öğrenim süresi kadar uzatılır.

-Farklı bir ilde öğrenime devam edilecek olması durumunda öğrenime devam edilecek il valiliğince mevcut ikamet izni kesilerek yeni öğrenim süresi kadar ikamet izni düzenlenir.

Ancak ayrıca belirtmek gerekir ki, yükseköğrenim öğrencisinin kayıt dondurması durumunda kayıt dondurma tarihinden itibaren ikamet izni kesilir.

 

Öğrenci İkamet İzni Alan Yabancı Öğrenciler Öğrenim Görürken Aynı Anda Çalışabilirler Mi?

Türkiye’de örgün öğrenim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Ancak, ön lisans ve lisans öğrencileri için çalışma hakkı, ilk yıldan sonra başlar ve ilgili kanunlar ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle düzenlenir.

Ön lisans ve lisans öğrencilerinin çalışma hakkına ilişkin usul ve esaslar, Bakanlık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından müştereken düzenlenir.

 

Öğrenci İkamet İzni Başvurularında Avukatın Önemi

Yazımızı, öğrenci ikamet izni başvurularında akla gelebilecek bazı soruları hukuki çerçevede cevaplandırarak dizayn ettik. Son olarak öğrenci ikamet izni başvurularında avukatla çalışmanın önemine değinmekte fayda vardır. Zira, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu ve hem Göç İdaresi Başkanlığı’nın hem de ilgili İl Göç İdareleri’nin işleyişini iyi bilen ve yabancılar hukukunda uzmanlık sahibi bir avukatla çalışmak başvurunuzu en doğru şekilde yürütmenizi sağlayacaktır.