Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir? Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

Hukuk sistemimizde temel olarak iki farklı boşanma türü mevcuttur. Bunlar eşlerin anlaşmalı olarak veya çekişmeli olarak boşanmasıdır. Bu yazımızda anlaşmalı boşanma sürecinin hukuki boyutuna ilişkin detaylı bilgilere yer verilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin boşanmanın hukuki sonuçlarına kendi aralarında anlaşarak karar verdiği ve yazıya döktüğü ‘’anlaşmalı boşanma protokolü’’ kapsamında aile mahkemesinden boşanmalarının talep edilmesidir.  4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ‘’Evlilik Birliğinin Sarsılması’’ başlıklı 166.maddesinde ‘’Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.’’ ifadeleriyle anlaşmalı boşanma durumu hüküm altına alınmıştır.  Öncelikle 166.madde hükmünde belirtilen aşağıda detaylıca açıklanan şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Bunun yanında çekişmeli boşanma davasının aksine anlaşmalı boşanma davasında eşlerin boşanmalarının sonucunda ortaya çıkacak tüm hukuki ihtilaflar yönünden anlaşmış olmaları gerekmektedir. Herhangi bir uyuşmazlık ve anlaşmalı boşanma protokolüne karşı olma durumunda anlaşmalı boşanma mümkün olmayacak, anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma her ne kadar tarafların boşanmanın hukuki sonuçlarına yönelik anlaşmış oldukları şartların etrafında ortaya çıksa da, kanun gereği belirli şartlara tabii tutulmuş bir boşanma imkanıdır. Bu şartlar:

  • Tarafların en az 1 yıl evli kalmış olması
  • Anlaşmalı boşanma davası yoluna eşlerin birlikte başvurması veya bir eş tarafından açılan davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi
  • Açılan dava sonucunda eşlerin duruşmada hazır bulunarak hakim tarafından bizzat dinlenilmesi
  • Tarafların imzalamış olduğu anlaşmalı boşanma protokolünde belirtilen ve üzerinde anlaşılan şartların hakim tarafından uygun bulunması

Yukarıda belirtilen şartların varlığı halinde tarafların anlaşmalı boşanma talebi hakim tarafından kabul edilecektir. Özellikle belirtmek gerekir ki, anlaşmalı boşanma protokolünde varsa çocukların velayetine ve nafaka hususuna ilişkin maddeler önem taşımaktadır. Hakimlerin uygulamada dikkat ettiği hususlar genelde bu maddeler üzerinde toplanmaktadır, dolayısıyla anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken hakkaniyetli ve adil bir yol izlenmeli ve hukuki bir destek alınmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Görev ve Yetki Hususu

Anlaşmalı boşanma davalarında görevli mahkemeler Aile Mahkemeleridir. Yetki konusunda ise çekişmeli boşanmanın aksine herhangi bir yetki kuralı belirlenmemiştir. Taraflar kararlaştırdıkları herhangi bir yer aile mahkemesinde anlaşmalı boşanma davası açarak süreci başlatabilirler.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Desteği

Anlaşmalı boşanma davası, halk arasında çekişmeli boşanma davaları ile kıyaslandığında mevcut bir hukuki ihtilaf olmadığından dolay çok daha kısa bir sürede sonuç alınabilen bir yöntem olduğundan dolayı herhangi bir hukuki destek alınmadan yürütülebilecek bir dava yolu olarak gözükse de, usuli herhangi bir yanlış adımda veya hukuki olarak doldurulmayan bir boşluk durumunda tamamen etkisiz hale gelen bir dava yoludur. Doğru bir hukuki destek ile ise çok kısa sürede sonuç alınabilecek bir dava yolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma hususu ile ilgili olarak herhangi bir hukuki adım atmadan önce bu konuda hukuki destek almanız tavsiye edilir.