Tüketici Hakem Heyeti Nedir?
Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’u ilgili hükümleri uyarınca kurulan ve tüketicilerin yapmış oldukları işlemler ve tacirlerin tüketicilere yönelik uygulamaları sonucu ortaya çıkan uyuşmazlıkların hukuki boyutta çözümünü sağlayan birimlerdir. Bu birimler büyükşehir belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri tüketici hakem heyeti olmak üzere yetki açısından ayrılmış durumdadırlar.
İlgili birimlere başvurmak ve yetkili tüketici hakem heyeti biriminin belirlenmesi adına kanun koyucu tarafından parasal sınırlar öngörülmüştür ve bu sınırlar her sene değişiklik göstermektedir. 2020 yılı için güncel parasal sınırlar ise şu şekildedir :
- 920 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri,
- Büyükşehir statüsünde olan illerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 10.390 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,
görevlidir.
Görüldüğü üzere tüketicinin yapmış olduğu işlemin maddi değeri doğrultusunda yukarıda belirtilen hakem heyetlerine başvurulabilir. Hakem heyetleri tüketici başvurusunu inceleyerek en geç 3 ay içerisinde karara bağlamaktadır.
Tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmak, tüketicinin herhangi bir avukat desteğine başvurmadan yapabileceği bir işlemdir. Uygulamada da genellikle tüketiciler hakem heyetlerine başvuruda bulunurken herhangi bir hukuki destek almamaktadırlar. Aşağıda ise sizlere tüketici hakem heyeti başvurusunun reddedilmesi durumunda neler yapılması gerektiğinden bahsedeceğiz. Zira bu noktada hukuki bir yargılama sürecine girilmesi gerektiğinden bilgili ve profesyonel bir avukatlık hizmetine ihtiyaç duyulmaktadır.
Hakem Heyeti Kararına İtiraz Süreci
6502 sayılı Kanun m.70 uyarınca tüketici hakem heyetinin vermiş olduğu kararlara itiraz mekanizma öngörülmüştür. İlgili hükmün 3.fıkrasında belirtildiği üzere hem tüketici, hem de tacir olan taraf tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilmektedir.
İlgili itiraz mahkemeye sunulacak dilekçe ile gerçekleşmektedir. İtiraz ile birlikte dava konusu tüketici hakem heyeti kararının bozulması talep edilir. Mahkemeye sunulacak dilekçe tüketici hakem heyetine başvurudan farklı olarak hukuki bir zemin üzerine inşa edilmeli ve var olan tüm gerekçe ve deliller ortaya konulmalıdır. Gerekli nitelikleri taşımayan bir dilekçe ile yapılan itiraz tarafınızın hak kaybı yaşamasına sebebiyet verebilir.
Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz sonucu hukuki yargılamaya geçilmesi hakem heyeti kararının icrasını durdurmamaktadır. Bu demektir ki aleyhinize verilmiş bir tüketici hakem heyeti kararı mevcut ise ve bu karara karşı mahkemeye başvurulmuş ise, karar kendi lehine olan taraf ilgili kararı icraya koyabilir. Bunu önlemenin tek yolu itiraz gerçekleştirirken ‘’tedbir’’ talebi ile dilekçeyi sunmaktır. Doğru bir avukatlık desteği ile dava süresince tedbir kararı alınarak itiraz gerçekleştirilebilir ve doğması muhtemel zararlar ortadan kaldırılabilir.
Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesi basit yargılama usulü ile incelemede bulunur. Mahkeme yoğunluğuna göre değişmekle birlikte tüketici hakem heyeti kararına itiraz davaları ortalama 6 ay-1 sene sürmektedir. Mahkemenin itiraz ile ilgili vereceği karar kesindir, bu karara tekrar itiraz edilememektedir.