Apartman ve Site Yönetimleri İçin Hukuki Danışmanlık

Apartman içerisinde birden çok kat ve daire barındıran taşınmaz konuta verilen addır. Site ise içerisinde birçok apartman yapısı bulunduran konut topluluğu olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde özellikle büyükşehirlerde yapılaşma apartmanlar ve siteler üzerinden sağlanmaktadır. Müstakil evlerin varlığı çok azalmıştır. Bu da içerisinde birçok insanı barındıran apartman ve site gibi yapıların kendi iç yönetiminin nasıl bir doğrultuda seyredeceği ve hangi kurallara uyulacağı yönünde bir düzenleme yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Bu yazımızda apartman ve site yönetimlerin ilişkin hukuki kuralları barındıran mevzuat olan 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri ışığında apartman – site yönetimine ilişkin temel bilgiler, yönetimin oluşma evreleri, kuralların uygulanma süreci, apartman – site yönetiminin denetim mekanizmalarından ve hukuki prosedürlerinden bahsedilecektir. Günlük hayatta çokça karşı karşıya gelinmesine rağmen niş bir alan olan bu alanla ilgili bir sorunla karşı karşıya kalındığı takdirde deneyimli bir avukata danışmanız ve sorununuzu bu vasıta ile çözmeniz tavsiye edilmektedir.

Apartman ve Site Yönetimi Nasıl Seçilir?

Apartman ve site yönetimi söz konusu olduğunda akla birlikte işlemekte olan iki farklı mekanizma gelmektedir. Bunlardan ilki tüm kat maliklerinden oluşan genel kuruldur. Bu kurul Kat Mülkiyeti Kanunu’nda  Kat Malikleri Kurulu olarak düzenlenmiştir. İkinci mekanizma ise yönetim mekanizmasıdır. Bu yönetimin ne şekilde olacak kanunun 34.maddesi ve devamında düzenlenmiştir.

İlgili hükümlere göre yönetim yetkisi, kat maliklerinin tarafından seçilecek 1 kişiye veya 3 kişiden oluşan bir kurula devredilebilir. Seçilen bir kişiye yönetici, kurul seçildiğinde bu kurula da yönetim kurulu denilmektedir. Kat malikleri bu kişi veya kişileri kendi içlerinden yani kat malikleri arasından seçebilecekleri gibi dışarıdan kimselere de başvurabilirler. Apartman yönetimi alanında profesyonel hizmet vermekte olan kişi veya kuruluşlar mevcuttur. Kanun koyucu kat maliklerine bu tarz oluşumlara da başvurma imkanı vermiştir.

Somut taşınmaz 8 veya daha fazla bağımsız bölümden oluştuğu takdirde yönetici atanması kanun uyarınca zorunlu tutulmuştur. Bu durumda yönetici atanıp atanamayacağı kat maliklerinin inisiyatifinde değildir. Atama kararı ise yukarıda belirtilen kat malikleri kurulu tarafından yapılacak oylama sonucu oy çokluğu ile yıllık olarak alınacaktır. Anlaşmazlığın ortaya çıktığı ve atamanın yapılamadığı durumlarda ise m.34/6 uyarınca sulh hukuk mahkemesine başvurularak yönetici atanması istenebilir. Kat maliklerinden birinin mahkemeye başvuruda bulunması yeterlidir. Yetkili yer mahkemesi ise söz konusu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.

Sitelerde kat malikleri kurulu ve yöneticiye bir de temsilciler kurulu eklenmektedir. Sitelerde yönetim mekanizması 3 koldan oluşmaktadır. Sitede yer alan her blok kendi içerisinde bu mekanizmaları barındırmaktadır.

Apartman – Site Yönetimi Ne Sıklıkla Kurulur?

Kat Mülkiyeti Kanunu m.34 uyarınca apartman ve site yönetimleri, kat malikleri kurulunun yıllık olağan toplantılarında belirlenmektedir. Eski yönetim veya yönetici de tekrardan atanabilir, değişim zorunlu değildir. Bunun dışında aşağıda detaylı bir şekilde açıklanacak görevlere aykırı davranışlar halinde yönetici kurulun olağanüstü toplanması ve karar alması sonucu görevden alınabilir ya da kendisi görevi bırakabilir. Bu durumlarda da yeniden bir yönetimin oluşturulması ve atanması gerekecektir.

Apartman – site yönetiminin yönetici hususunda anlaşamadığı durum→ Apartmanlar ve siteler çok yapılı oluşumlar olduklarından dolayı alacakları kararların düzgün bir şekilde hayata geçirilebilmesi adına yönetim sistemi getirilmiştir. Fakat henüz yönetim ve yönetici seçilmeden dahi bu hususta anlaşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir. Kanun koyucu böyle durumlarda taşınmazın bulunduğu sulh hukuk mahkemesine başvuru imkanı tanımış ve yöneticinin somut durumun şart ve koşullarına göre yönetici atamasını düzenlemiştir.  Mahkeme tarafından atanan yönetici açısından da anlaşmazlık yaşanmaması adına ayrı bir zaman koşulu öngörülmüştür. Sulh hukuk mahkemesince atanmış olan yönetici atanmasından itibaren en az 6 ay boyunca görevinde kalmaya devam eder, kat malikleri kurulu 6 ay geçmediği müddetçe yönetim değişikliği yapamamaktadır. Değişikliğe yönelik haklı bir sebebin ortaya çıktığı durumlarda da kurul kendi isteği doğrultusunda hareket edememektedir. 6 aydan önce yönetimin değişikliğine yönelik haklı bir sebebin var olduğu düşünülüyor ise tekrardan sulh hukuk mahkemesine başvurulması ve mahkemeden değişime yönelik izin alınması gerekmektedir. 

Kat Maliklerinin Hak ve Yükümlülükleri

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca kat maliklerinin hakları ve yükümlülükleri mevcuttur. Bu ham ve yükümlülükler m.15 ve devamı ile kanunun sair hükümlerinde düzenlenmiştir. Apartman ve site yönetimi hususunun derinlemesine ele alınması adına öncelikle  bu hakları ve yükümlülüklerin, daha sonrasında ise aşağıda ayrı bir başlık altında açıklanan apartman ve site yönetiminde yöneticinin hak ve görevlerinin açıklanması gerekir.

Kat maliklerinin hak ve yükümlülükleri mevzuat ışığında şunlardır:

Kat maliklerinin hakları

  • Kat maliklerinin her biri kendi bölümlerinde mülkiyet hakkı da dahil olmak üzere Türk Medeni Kanunu uyarınca sahip olduğu tüm haklara sahiptir.
  • Kat malikleri söz konusu ana taşınmazın ortak alanlarında da mülkiyet hakkına ve kullanma hakkına sahip olmaktadırlar. Ortak alanlardaki hak oranları maliklerin –aksine herhangi bir sözleşme düzenlenmediyse- arsa üzerindeki hak oranlarıyla doğru orantılıdır.
  • Kat malikleri apartman yönetimini seçmeye yetkililerdir. Apartmanın yönetilmesine dair nihai kararları yapacakları toplantı ve oylama sonucunda alabilirler.
  • Kat malikleri apartman ve site yönetiminden bir karar alınabilmesi adına toplantı yapılmasını talep etme ve yapılan toplantılarda alınacak kararlar açısından arsa payları ile doğru orantılı bir şekilde oy hakkına sahiptirler. Anlaşmazlık durumunda Kat Mülkiyeti Kanunu m.31 uyarınca sulh hukuk mahkemesine başvurarak alınan kararların iptal edilmesini ve mahkemenin müdahalesini talep etme hakkına sahiptirler.

Kat maliklerinin yükümlülükleri

  • Kat malikleri hem kendi mülkiyet alanları içerisinde olan bağımsız bölümlerini, hem de ana taşınmazın ortak kısımlarını kullanırken genel hukuk ve ahlak kurallarına uymakla, kimseyi rahatsız etmemekle ve başkalarının haklarını ihlale sebebiyet vermemekle yükümlüdürler.
  • Kat malikleri ana taşınmazın mimari durumu ile ilgili ve bakımına ilişkin gerekli adımları atmakla ve yapının güzelliğini, sağlamlığını gerekli önemi göstermek suretiyle korumakla yükümlüdür.
  • Kat maliklerinin ana taşınmazın ortak yerlerinde onarım, inşaat, boya ve benzeri işlemler yaptırabilmeleri m.19/2 uyarınca belirli şartlara bağlanmıştır. Buna göre kat maliklerinin 4/5’inin yazılı olarak rızasının olduğu ortaya konmadığı takdirde bu tür değişiklikler kanun uyarınca yerinde değildir. Fakat zararın ortaya çıktığı ve acilen onarılması gerektiği bir durum söz konusu olursa kanun koyucu rıza aranmayacağını istisna olarak düzenlemiştir.
  • Mülkiyet hakkının etkisi olarak kat malikleri kendi bağımsız bölümlerinde rıza olmaksızın işlem yapabilirler. Fakat bağımsız bölümlerinde yapacakları işlemler ana taşınmaza zarar verebilecek nitelikte ise bu noktada işlemi gerçekleştiremez.
  • Kat malikleri, ana taşınmaza ve var olan bağımsız bölümlerin herhangi birine vermiş oldukları zararlardan sorumludurlar. Bu sorumluluğun doğabilmesi için ilgili kat malikinin kusurlu olması gerekmektedir.
  • Kat malikleri, ana taşınmazın ve bağımsız bölümlerin giderlerini ortak bir şekilde karşılamakla yükümlüdürler. Giderlere katılım kullanım ile orantılı bir şekilde gerçekleşmemektedir, her malik giderlere katılmak zorundadır. Örneğin sitede ikamet eden bir kişi sitenin basketbol sahasını kullanmıyorsa fakat basketbol sahasına ilişkin bir gider ortaya çıkmışsa, bu gidere de ortak olmak zorundadır. Bu durumun kaçınılabilir bir yolu mevcut değildir.
  • Ortak alanların ve bağımsız bölümlerin onarımına, tamiratına ilişkin alınacak karar ile hareket edilmesi gerektiği yukarıda açıklanmıştır. Bu işlemler sonucu ortaya çıkacak masraflar da ortak bir şekilde karşılanır. Onarımın, tamiratın ve benzeri işlemlerin yapılmasına kat maliklerinden birisi kusuru ile sebep olmuş ise diğer maliklerin rücu hakkı saklıdır. 

Apartman ve Site Yönetiminde Yöneticinin Hakları ve Görevleri

Apartman ve site yönetiminde yöneticinin görevleri 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 35.maddesinde açıklanmıştır. Yine kanun hükümleri uyarınca görevlerin yanı sıra yöneticiye belirli haklar tanınmıştır. Aşağıda yöneticinin hem görevleri, hem de sahip olduğu haklar sırasıyla açıklanmıştır.

Yöneticinin Görevleri

  • Yönetici, kat malikleri kurulunun olağan veya olağanüstü toplantılarda aldıkları kararları uygulamakla ve yerine getirmekle yükümlüdür.
  • Yönetici ana taşınmazın gereği gibi ve amacına uygun bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bakım ve onarım söz konusu olduğunda gerekli tedbirleri zamanında alır.
  • Ana taşınmaz ile ilgili sigorta işlemler ortaya çıkmaktadır. Yönetici ana taşınmazı sigorta ettirmekle ve buna ilişkin işlemleri takiple yükümlüdür.
  • Ana taşınmazın birçok gideri olabilmektedir. Bu giderler çoğunlukla onarım, temizlik, bakım, sigorta ve benzeri işlemler üzerinden ortaya çıkmaktadır. Tüm gider yaratan işlemler için kat maliklerinden avans veya aidat toplama görevi yöneticiye aittir.
  • Yönetici, ana taşınmaz ve yönetim işleriyle alakalı gelen ödemeleri kabul eder ve ortaya çıkan masrafları, borçları öder. Ana taşınmaza ilişkin bağımsız bölümler kiraya verilmiş ise bu kiraları toplamak da yöneticiye ait bir görevdir.
  • Kat maliklerini değil de doğrudan ana taşınmaza ilişkin bir tebligatın gelmesi durumunda tebligatı kabul ile sorumlu olan kişi yöneticidir.
  • Ana taşınmaza ilişkin hukuki süreçlerin mevcut olması durumunda veya bir hak kazanımı söz konusuysa gerekli sürelere uyma yükümlülüğü ve hak kaybının önlenmesi yöneticidedir.
  • Yönetici, ana taşınmaza ilişkin yukarıda bahsedilen yükümlülükleri yerine getirmeyen kat maliklerine karşı hukuki süreç başlatır.
  • Yönetici, gerekli durumlarda olağan süreler dışında toplantı düzenleyerek kat maliklerini toplantıya çağırır.
  • Yönetici tarafından ortaya çıkan/çıkacak olan giderler nedeniyle toplanan paralar, yöneticinin kendi adına fakat ana taşınmazın yöneticisi sıfatıyla bir banka hesabı açılır, o hesaba yatırılır.
  • Ana taşınmaza ait asansörlerin tehlike yaratmadan güvenli bir şekilde çalışabilmesi adına bakımların ve tedbirlerin gereği gibi sağlanmasında yönetici sorumludur.
  • Kanun’un 36.maddesi uyarınca yönetici kurulun kararları, gelen ihtar ve tebligatlara ilişkin notlarını ve özetlerini ve ortaya çıkan bütün giderleri bir deftere yazmakla ve defteri var olan belgelerle birlikte dosya oluşturarak saklamakla yükümlüdür. Defter resmi bir nitelik kazanması amacıyla notere kaplattırılmalıdır.

Yöneticinin Hakları

  • Yönetici atandığı anda kat malikleri ile yönetici arasında vekalet ilişkisi kurulmaktadır. Vekalet ilişkisinde vekilin sahip olduğu haklara yönetici de sahiptir.
  • Yöneticinin tüm uyarılarına rağmen kanuna aykırı bir şekilde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen kat maliklerinin varlığı ve başka herhangi bir geçerli sebebin varlığı halinde yönetici yönetim işini süresinden önce bırakabilmektedir ve ortaya herhangi bir zarar çıkmış ise kusurlu kişilerden zararın tazminini talep edebilmektedir.
  • 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu m.40 uyarınca yöneticilik sıfatı nedeniyle kat maliklerinden ortak olmak üzere uygun bir ücret talep edebilme hakkına sahiptir.
  • Yöneticinin kat malikleri arasından atandığı durumda ortak giderlere katılıp katılamayacağı kurul tarafından belirlenmektedir. Katılmasına karar verdiği takdirde gider masraflarının payına düşen kısmının yarısını öder, diğer yarısını ödememe hakkına sahiptir.

Apartman – Site Yöneticinin Denetlenmesi

Apartman ve site yönetici, yönetimi süresince gerçekleştirdiği işlemlerden ve yönetim faaliyetlerinden sorumlu olmaktadır. Sınırsız bir yetki ile gerçekleştirmediği bu işlemler açısından yönetimi süresince kat malikleri tarafından denetlenebilmektedir ve bu denetimin ne şekilde olabileceği de Kat Mülkiyeti Kanunu’nda açıklanmıştır.

Öncelikle senede bir kere yapılan kat malikleri kurulu olağan toplantısında yönetimin yeniden seçildiğinden ve bu süreçte denetimin de sağlandığından bahsedilmiştir. Yönetim devam ederken gerçekleşen denetim işlemi ise Kanun’un 41.maddesinde belirtilmiştir. Kat malikleri kurulu toplantıları dışında yönetimi her daim denetleyebilir ve görevlerine aykırı bir tutum sergilediğinin tespiti halinde yönetimi değiştirebilir.

Yönetimin hesap işlemlerinin denetlenmesi açısından ise yönetim planında aksi bir durum kararlaştırılmamış ise 3 ayda bir gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra belirtildiği üzere yönetim devam ettiği sürece aksi bir durum fark edildiği takdirde her an denetim yapılabilir. Denetim işlemleri kat malikleri kurulu tarafından veya kat malikleri kurulu tarafından seçilen bir denetçi veya oluşturulan 3 kişilik denetim kurulu tarafından hayata geçirilebilir.  

Kat Malikleri Kurulu ve Karar Oylamaları

Apartman ve site yönetiminde icrai olarak yönetim kilit rol oynasa da karar mekanizması kat malikleri kuruludur. Apartman ve site yönetimini anlayabilmek için de karar mekanizmasının işleyiş biçimini ve hangi kurallar etrafında hareket ettiğini açıkça ortaya koymak gerekir.

Kat malikleri kurulu taşınmazda var olan tüm kat maliklerinden oluşmaktadır. Toplantılarını ve alacakları kararları esas olarak Kat Mülkiyeti Kanunu m.29 ve devam hükümleri uyarınca alırlar. Esas olarak kat malikleri kurulu senede en az bir kere olağan olarak toplanmaktadır. Olağanüstü bir durumun veya toplantı yapılması gereken bir hususun ortaya çıkması halinde de kat malikleri kurulu toplanabilir. Bu durum belirli kurallara bağlanmıştır. Yönetimin veya denetçinin ya da kat maliklerinin toplamda 1/3’ünün istemi üzerine ve bu istemin istenilen toplantı tarihinden en az 15 gün önce bildirilmesi ile toplantı ayarlanabilir. Ayrıca ilgili bildirimin tüm kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı kağıdı veya taahhütlü mektupla yapılması ve toplantının istenme nedeninin acıka belirtilmesi de zorunlu unsurlardır. Tüm bu koşullar gerçekleştirildiği takdirde zamandan bağımsız olarak toplantı yapılabilmektedir.

Toplantı düzenlendiğinde aşağıda belirtilecek olan toplantı yeter sayıları bazen sağlanmayabilmektedir. Bu durumda ikinci bir toplantı düzenlenir. Bir önceki paragrafta belirtilen şekilde toplantı için çağrı yapıldığında ilgili çağrıda ilk toplantıda yeter sayısı sağlanamadığı takdirde yapılacak olası ikinci toplantının yeri ve tarihi de belirtilir.

Toplantı yeter sayısı Kanun’un 30.maddesinde hükme bağlanmıştır. Buna göre toplantı yeter sayısı kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından fazlası ile toplanır. Hem toplantıdaki kat maliklerinin sayısının yarısından fazla, hem de bu maliklerin arsa payının toplam taşınmaz payının yarısından fazla olması olarak kanun koyucu tarafından iki aşamalı çokluk aranmıştır. Yapılması planlanan toplantıda bu sayı sağlanamadığı takdirde kanun koyucu şartları bir nebze hafifletmiştir. Buna göre ikinci toplantı ilk toplantıda sayı sağlanamadığı takdirde 15 gün içinde yapılmak zorundadır. Bu toplantının yeter sayısı ise salt kişi sayısıdır, arsa payı koşulu ikini toplantı açısından aranmamıştır. Kişinin birden çok bağımsız bölümü, yani örneğin dairesi varsa, toplantı yeter sayıları bakımından her bir daire için ayrı bir kişi gibi sayılır.

Kat malikleri tarafından alınacak kararlar oylama sonucu alınmaktadır ve bu oy hesaplamaları somut karar konusuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Öncelikle belirtilmesi gerekir ki arsa payı oranı toplantı yeter sayısı hesaplamasında hesaba katıldığı gibi oylamada da hesaba katılır. Kişi örneğin kaç dairesi, bağımsız bölümü varsa o kadar oy hakkına sahip olur. Fakat kanunda bu duruma da bir sınırlama getirilmiş, kişinin kaç bağımsız bölümü olursa olsun oy sayısının tüm oyların 1/3’ünden fazla olamayacağı hükmedilmiştir.

Oy hesabında ise genel bir kural mevcut değildir. Alınmak istenen kararın konusuna göre sayı ve arsa payı çokluğu, 4/5 çoğunluk veya oybirliğinin arandığı durumlar ortaya çıkabilmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun karmaşık yapısı ve oy hesabının değişkenliği göz önüne alındığında bu konuda bir hukuki uyuşmazlık yaşıyorsanız alanında uzman ve tecrübeli bir avukata danışmanız ve yardım almanız önerilmektedir.

Apartman – Site Yönetim Planı

Yönetim planı, ana taşınmazın kullanma amacını, şeklini, yönetim usulünü, yöneticiyi ve alacağı ücreti vb. diğer hususları düzenleyen bir belge niteliği taşır. Kat Mülkiyeti Kanununun 28/1 hükmüne göre, yönetim planı bütün kat maliklerini bağlayan bir sözleşme niteliğindedir.

Yönetim planı, taşınmaz üzerinde kat mülkiyeti tesis edilirken tüm kat maliklerince imza edilerek tapu müdürlüğüne teslim edilir. (KMK 12/b) Kat mülkiyeti tek bir malik tarafından kurulacak ise, yönetim planı için tek malikin imzası yeterlidir.

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 28/f.4 maddesine göre, yönetim planı ve yapılan değişiklikler bütün kat malikleri ile onların külli ve cüzi haleflerini bağlar. Yönetim planında yapılan değişiklik ilgili bağımsız bölümün beyanlar hanesine işlenmemiş ise, taşınmazı devralan cüzi halefler tapu siciline güven ilkesi gereği bu değişiklikle bağlı olmaz.

Sitelerde (Toplu Yapılarda) Yönetim

Birden fazla taşınmaz yapıdan oluşan toplu yapılara, bir veya birden fazla parsel üzerinde oluşturulmuş taşınmazların toplamına site denilmektedir. Sitelerin yönetim yapıları apartmanlardan farklılık gösterebilmektedir. Apartmanlar daha küçük yapılar olduklarından dolayı kat malikleri kurulu etrafında yönetim ve denetim eliyle şekillenen bir yapı ile yönetilebilmektedirler. Sitelerde ise yapının çokluğu ve büyüklüğü nedeniyle yönetim mekanizmasında farklı aktörler devreye girmektedir.

Öncelikle belirtilmesi gerekir ki sitelerin yönetiminin apartman yönetiminden daha karmaşık ve güç olması nedeniyle siteler çoğunlukla dışarıdan profesyonel firmalardan yönetim ile ilgili destek almaktadırlar. İlgili firmalar ile yaşanılabilecek herhangi bir hukuki uyuşmazlık durumunda sizin de hukuki bir destek almanız şiddetle tavsiye edilmektedir.

Sitelerin yönetimi kat malikleri kurulu, temsilciler kurulu, yönetici ve denetçiler mekanizmalarından oluşmaktadır. Apartman yönetiminden farklılık göstere nokta temsilciler kurulu adında bir yönetim organının da yönetime dahil olabilmesidir.

Kat malikleri kurulları sitelerde apartmanlardan farklı olarak 2 veya 3 tane olabilmektedir. Sitelerin farklı parseller üzerinde olabileceği belirtilmişti. Bir parsel üzerinde olan sitelerde bir blok kat malikleri kurulu vardır. Siteler farklı taşınmaz yapılardan oluşmaktadır. Eğer site apartman niteliğinde olan her bir taşınmaz yapılardan oluşmuşsa bu yapılara site bünyesinde blok adı verilmektedir. Her bir blok bir blok kat malikleri kuruluna sahiptir. Site apartman şeklinde yapılardan değil de müstakil evlerden oluşuyor ise blok kat malikleri kurulundan söz edilemez.

Özetlemek gerekirse site söz konusu olduğunda blokların ortak bağımsız yerleri açısından blok kat malikleri kurulu, temsilciler kurulu, yönetici ve denetçi  yönetimde yer almaktadır. Blok kat malikleri kurulu, blok yöneticisi ve denetçisi zorunlu unsurdur fakat temsilciler kurulu blok kat malikleri kurulunun kararı doğrultusunda tercih edilebilir.  Bir bloku ilgilendiren hususlarda blokta oturan kat malikleri söz hakkı sahibi olmaktadır. Blok dışında genel nitelikte meselelerde diğer tüm organlar bir araya gelmektedir, tüm bloklar toplanabilir. Bloklardan oluşmayan site yapıları için ise diğer yapıların bağımsız bölümlerinin malikleri katılır. Herhangi bir toplu yapının tamamını ilgilendiren meselelerde ise tüm bağımsız bölüm malikleri etkin olmaktadır. 

Apartman – Site Yönetiminde Hukuki Danışmanlık ve Avukatlık Hizmeti

Apartman ve site yönetimine ilişkin hususlar yukarıda çeşitli başlıklar altında detaylı bir şekilde ele alınarak açıklandı. Fakat somut bir uyuşmazlık veya danışılması gereken bir konu ortaya çıktığı zaman bu durumu alanında uzman ve tecrübe sahibi bir avukata danışarak çözmeniz, herhangi bir hak kaybına veya yönetime ilişkin aksaklığa sebep olmamak adına danışmanlık hizmeti almanız önerilmektedir. Yukarıda belirtilen hususlar dışında apartman ve site yönetimi ile alakalı herhangi bir sorun veya soru ile karşı karşıya kaldığınız takdirde de hukuki danışmanlığa başvurmalısınız.